Philip Kite

Team Director, Building Services

T: +44 7918 690 884

Project data

Gateway to Westminster

This landmark development will be a key gateway to Westminster, providing an opportunity to link Paddington to Royal Oak and Maida Vale by introducing a new and improved pedestrian route - opening the Paddington Central campus to the wider area.

The 53,000m² commercial development includes 1,700m² of new restaurants, cafés and public spaces, including a public garden at the heart of the building.

Ramboll has a long-standing relationship with British Land and have collaborated on neighbouring buildings; Four Kingdom Street and the Novotel. On Five Kingdom Street, Ramboll is providing structural, MEP and civil engineering services.

A sustainable building

Five Kingdom Street will deliver exceptional building performance going far beyond compliance. British Land are sector leaders in sustainability and have gained a global reputation for their environmental achievements. 

Our MEP engineers are designing the heating, ventilation, and air conditioning (HVAC) systems to optimise real occupancy profiles. The system designed for Five Kingdom Street will provide dynamic control for ventilation, heating and cooling to match actual demands. The HVAC systems will also enable system capacity to be moved around the building to follow the demand. This not only creates a lean solution, but also helps ensure user comfort and staff wellbeing.

The result will be a building with an energy consumption that is up to 50% less than a building designed for compliance.  A reduced energy consumption translates directly to comparable operational carbon savings that will make 5 Kingdom Street a leading London development and an exemplar building

As well as delivering a lean design with energy and carbon savings, we are also able to realise a capex saving of 15% on the HVAC plant and primary distribution costs compared to a traditional design.

Structure 

Our structural solution responds to significant site constraints including West Way to the North, National Rail and LUL assets to the south, existing buildings to the east, the Westbourne Bridge to the West, and Crossrail beneath the site. It creates a building that is tailored to exploit these constraints to the maximum in three dimensions. The structure visually expresses the constraints, through inclined columns that expands the structural footprint delivering increased lettable area.

The building has been engineered to a highly efficient frame on the typical floors, offsetting the cost of the structural complexity associated with increasing the footprint. A concrete core is provided with a steel frame skeleton created from standardised sections.

The perimeter structure is complex, shadowing the offsetting façade as it rises up the building. An extensive engineering study has been carried out on the façade, proving the viability and cost of the structure.

Making a positive impact on the area

Our civil engineers will be supporting three core elements that underpin the proposed scheme, which include: a new route linking Paddington to North Westminster, a public garden at the heart of the building and a significant new community, leisure and cultural facilities located in ‘The Box’. 

‘The Box’ 

This is an 8,000m² space previously reserved for the construction of Crossrail at Paddington. We are working with British Land to make the develop the space into a lasting community asset, including sports and leisure facilities, affordable workspaces and local market area, all in one of the most congested parts of London. 

New Public Route and Urban Realm

The provision of a public route running through the ground floor of the proposed building has the potential to significantly extend the range of destinations accessible within walking distance of the site and links the campus to Royal Oak station. 

New Public Garden

On the ground floor a new public garden will provide a covered space that can be enjoyed through all seasons, making Five Kingdom Street a destination in its own right. The landscaping concept conceived as a series of cascading surfaces draws inspiration from Paddington’s industrial past. The garden will offer a variety of spaces to sit and to linger and areas for small events or performances. The garden will include retail units and SME workspaces, creating activity at each of the entrance locations and levels. The public garden is also a key access into The Box.

Sustainability facts

  • Breeam Excellent and potentially Outstanding
  • Energy consumption and carbon emissions 50% lower than compliance requirements
  • Reduction of embodied carbon through a life cycle assessment of the structure and other materials
  • Energy use to be monitored during construction and during operation delivering predicted energy performance
  • Climate change assessment undertaken to anticipate impacts of changing rainfall intensity and temperatures
  • Enhancement of the site biodiversity and urban greening factor
  • Water efficiency optimised through demand reduction and recycling rainwater
  • Air quality improved through the application of heat pump technology in place of fossil fuels