Tate Modern Extension - Tying the buildings together

Contact

Martin Burden. Ramboll

Martin Burden

Consulting Director, Buildings
T: +44 7903 682 572

Services we provided

With the Switch House sharing its foundations with the existing Turbine Hall and the new building’s tower oversailing the Switch House, settlement was a key consideration for the Ramboll geotechnical team, especially with the Turbine Hall glass roof. Movement posed a critical issue and was a key driver in the development of the foundation design for the new building.

Extensive work went into tying the foundations together. Access was limited at this stage, as the Switch House piles were installed prior to any demolition on site.

The architectural intent for the original oil tanks was to remain in their current condition, in order to recognise the industrial heritage of the site. Movement of the tank walls was closely monitored during the works, to ensure that they could be converted in the future into a highly-controlled environment of art spaces.

Ramboll

Ramboll
240 Blackfriars Road
London SE1 8NW
United Kingdom
Tel:+44 20 7631 5291
Fax:+44 845 299 1610

Mail: london@ramboll.co.uk

Company registration

Company registration

Ramboll UK Limited. Registered in England & Wales. Company registration no. 03659970. Registered office: 240 Blackfriars Road, London SE1 8NW


Other sites

Other sites