Leeds Canal Basin residential

Ramboll. Leeds Canal Basin Residential. Image: Phillip Handforth

Ramboll. Leeds Canal Basin Residential. Image: Phillip Handforth

Contact

Dan Harvey portrait

Dan Harvey

Executive Director, UK Transport
T: +44 20 7631 5291

Phil Studds

BSc MSc PhD CEng CEnv MCIWEM, SiLC, PRINCE2 Practitioner, Regional Director, Northern Environmental
T: +44 7931 709 943
This development, known as Granary Wharf, is the result of regeneration around the historic Leeds & Liverpool Canal, minutes from Leeds city centre. We provided civil and structural engineering for two landmark residential buildings — Candle House and Watermans Place — and a footbridge linking the wharf to the central area of the city.

Access to site was one of the challenges for this design and build project — a hotel was also under construction between the two apartment blocks. The cranes on site required approval for use close to nearby power lines and a substation needed to be accommodated within the design. Both buildings have CFA pile foundations.

The cylindrical Candle House provides 160 apartments over 22 floors. The structure twists by 2.75° every fourth level. Its concrete frame and floor slabs support the brick façades, with lifts and stairways in a concrete core. Copper balconies sit within the footprint of the structure. The communal roof terrace is timber decked and enclosed with glazed panels in the concrete frame.

The similarly-structured Watermans Place has a terraced design, providing 122 apartments over 14 floors at its highest level, and a small number of retail units at ground level. The prefabricated balconies were clipped into position after scaffolding removal to ensure the quality of finish. Communal roof terraces are clad in copper and western red cedar.

The cable-stayed footbridge spans 34m across the River Aire, supported by a single Corten steel cantilever portal frame. Its deck consists of steel plate over a steel frame. Within the depth of the deck, nine 160mm diameter pipes carry all services to the apartments and hotel.

environmental impact assessment - EIA

Granary Wharf is a major inner-city residential development on a site at Leeds Canal Basin. Two high-rise residential blocks have been constructed, and a footbridge that links the wharf to the centre of Leeds. Bordered by the River Aire, the canal and a mainline railway line, the brownfield site was used historically to offload coal and has localised contamination hotspots. Our environmental consultants undertook a site investigation in order to develop a remediation strategy.

From soil and groundwater samples taken during site investigation and assessment, a conceptual site model was developed and a remediation strategy proposed. This focused on localised excavation and removal of small volumes of impacted soil. A watching brief was established during the enabling works to identify any contamination not discovered during the site investigation.

Waterside construction has the potential for contamination to mobilise. However, the foundations for the development are sheet pile, effectively protecting the canal. Japanese knotweed was identified on the site and a registered specialist contracted located to deal with it. Our validation close-out report was issued to the Contaminated Land Officer on completion of the enabling works, and to meet requirements of the Environment Agency.

Ramboll

Ramboll
240 Blackfriars Road
London SE1 8NW
United Kingdom
Tel:+44 20 7631 5291
Fax:+44 845 299 1610

Mail: london@ramboll.co.uk

Company registration

Company registration

Ramboll UK Limited. Registered in England & Wales. Company registration no. 03659970. Registered office: 240 Blackfriars Road, London SE1 8NW


Other sites

Other sites